1. Skip to navigation
  2. Skip to content
  3. Skip to footer
  • Botticelli
  • 3
  • Alabaster
  • 2
Payment

Ziekten & plagen

De roos is een van de mooiste bloemen van onze tuin. Jammer genoeg vraagt de roos meer aandacht als het gaat om bescherming tegen ziekten en plagen, vooral als de weersomstandigheden niet zo gunstig zijn.

 

Luis
Vooral in het voorjaar kunnen luizen in grote getale voomamelijk de bloemtoppen bezetten. Omdat ze meestal alleen boven in de plant zitten kunnen ze gemakkelijk bespoten worden. Wanneer de eerste luisjes zich aankondigen kunt u dat behandelen met Bladinsecten van Pireco, te bestellen op deze website bij Biologische producten.

 

Rupsen

Meestal zijn het groene rupsen die gaten vreten in de bladeren en/of bloemtoppen. Behandelen met Bladinsecten van Pireco, te bestellen op deze website bij Biologische producten.

 

Meeldauw/ sterroetdauw
Men kan vaak bij weersomslagen te maken krijgen met een soort witte poederachtige waas op de bladeren en de onderkant van de bloemknoppen. Als gevolg van deze meeldauw kan meestal halverwege de zomer ook sterroetdauw worden aangetroffen. Op de bladeren komen kleine zwarte stippen, die groter worden en omringd door gele randjes, die zich zo uitbreiden, dat het hele blad vergeelt en daarna afvalt. Omdat deze ziekte zich enorm snel uitbreidt is het beter om deze preventief te bestrijden. Ook meeldauw en sterroetdauw kunt u behandelen met Bladziekten van Pireco, te bestellen op deze website bij Biologische producten.

Roest
Dit komt minder vaak voor en is een beetje ras-afhankelijk. Zo kunnen bv. de rassen Queen Elisabeth en Tom Tom hier meer gevoelig voor zijn. U ziet gele plekken op de bladeren en als u het blad omdraait, ziet u dat de onderkant bezaaid is met kleine oranje opliggende puntjes. U kunt het behandelen met Bladziekten van Pireco, te bestellen op deze website bij Biologische producten.

 

Valse meeldauw
U ziet paarse vlekken die zich tot grote langgerekte vlekken uitbreiden aan de bovenkant van de stelen. Via de stelen kunnen de knoppen van de bloemen worden aangetast, met als gevolg dat de bloemen niet of slecht uitknoppen. Het slecht openen van de bloemen kan zich ook voordoen in een periode van veel regen. Openen de bloemen zich slecht bij normale weersomstandigheden, dan heeft u waarschijnlijk te maken met valse meeldauw. Deze kwaal is te bestrijden door de aangetaste toppen weg te snoeien tot op een goed vijfblad en de plant vervolgens behandelen met Bladziekten van Pireco, te bestellen op deze website bij Biologische producten.

 

Laat u zich niet afschrikken door al deze ziektes. Het is meestal onder ongunstige weersomstandigheden dat ze wel om de hoek komen kijken, aar het is goed dat u ervan weet en ze gemakkelijk en tijdig weet te onderkennen. De bestrijding is meestal eenvoudig.